11 feb 2009

EXTINTORS


Com ho fa un extintor per apagar un foc?Quin gas hi ha dins un extintor?

L'extintor va ser un invent de William George Manby, un capità que se li va acudir crear un instrument que apagués el foc amb major efectivitat a l'observar la incapacitat d'un grup de bombers de Edimburg per arribar als pisos superiors d'un edifici en flames.
El primer extintor era un aparell amb cuatre cilindres, 3 d'aigua i 1 d'aire comprimit, que servia perquè el líquid surtís a pressió. Més endevant va ser modificat i es va substituir l'aigua per bicarbonat sòdic.

Hi ha molts tipus d'extintors, segons el que s'hagi d'apagar. Per exemple, els d'espuma progecten mitjançant pressió, una solucio que conté producte emulsor que forma l'espuma. Aquest no es pot utilitzar en corrent elèctrica.

Els extintors de diòxid de carboni(CO2), estan constituïts per aquest gas en estat líquid, però es projecta en forma sòlida (anomenada "neu carbònica"). Com que el líquid està a pressió permanent( a dins la temperatura és elevada degut a la pressió) quan surt del compartiment es produeix una disminució de la pressió, per tant la temperatura també disminueix, (el líquid es refreda i es torna "sòlid"=espuma).


No hay comentarios: