12 feb 2009

L'homa de Vitrubi i la raó àurea

L'home de Vitrubi va ser fet per Leonardo da Vinci al 1486. Aquesta imatge reflecteix la visió de l'home com a centre de l'univers (visió antropocentrista) al quedar inscrit en un cercle i un quadrat.
Tan l'home de Vitrubi, com els cossos humans, i la geometria exhibim proporcions semblants a la raó àurea.
La raó àurea o també anomenada divina proporció és la proporció numèrica específica que els grecs creien que hi estaven subjectes i que era escencial per als seus ideals de bellesa i de geometria.


La majoria dels rectangles que ens trobem a la nostra vida quotidiana reflecteixen aquesta raó àurea. Per exemple el D.N.I., un llibre, el carnet de la uni, el nostre cos, un pentàgon, un triangle, etc. Si divideixes el cantó més llarg entre el més petit, ha de sortir un nombre que és aproximadament el número "fi"=Φ o φ= 1,618033..

Prova-ho! Si mesures la teva cama(des de la cadera fins a terra) i la divideixes entre la distància que hi ha de la cadera al genoll, t'ha de sortir el númer "fi". Pots fer el mateix en el braç, en els dits de la mà...

El nom de "fi" prové de l'escultor grec Fidias que va ser el primer que ho va tenir present en les seves obres. Així mateix, molts pintors també ho van tenir en compte en les seves obres. Un clar exemple va ser Leonardo da Vinci. Veiem la seva obra:"El darrer sopar".




Veureu que la secció ària la podeu trobar a llocs sorprenents.

No hay comentarios: