14 abr 2007

Fem sabó...

Fer sabor és una de les síntesis químiques més antigues ja que els romans i els grecs utilitzaven un sabó que obtenien fent bullir sèu de cabra amb una pasta formada per cendra de foc de llenya i aigua( potassa).
Un sabó és una barreja de sals d'àcids grassos de cadenes llargues. Per exemple, si es fa amb oli d'oliva, s'obté el sabo "de Castilla". Se li pot afegir alcohol per fer-lo transparent, colorants, aromes,etc.
Avui en dia encara el fa el sabó amb l'oli que sobre quan fregim a casa.
Bé, anem a fer sabó!!
Material que necessites:
-Recipient de fang, metall o vidre.
-Cullera o pal de fusta
-Caixa de fusta
-250 ml d'oli
-250 ml d'aigua
-42 g de sosa càustica (NaOH)

Procediment:
Tira en el recipient, la sosa càustica i afegeixe-hi l'aigua. ¡No toquis en cap moment amb la mà la sosa, ja que és corrosiva i et pot cremar la pell! Al preparar aquesta dissolució pots observar que es desprèn calor. Aquesta calor és necessària perquè es produeixi la reacció.

Afegeix a poc a poc l'oli, barrejant contínuament, durant al menys una hora. Quan aparegui una pasta espesa blanca hauràs aconseguit el teu objectiu! Si vols que faci olor, hi pots tirar alguna escencia (llimona, maduixa).

A vegades passa que per molt que remanem, la barreja ha quedat líquida. El sabó s'ha "tallat". No ho tiris, passa la barreja per una olla i calenta-ho en el foc de la cuina. Barrejant de nou apareixerà el sabó.

Tira la pasta obtinguda en una caixa de fusta perquè es vagi escorrent el líquid que sobra. Després de dos dies pots tallar-lo a trossos. I ja el pots fer servir!

Pots observar que el sabó que has fet és molt suau al tacte. Això es degut a la glicerina que porta, que s'obté com a subproducte de la reacció.

Ara ja no tens excusa per no rentar-te!!