14 abr 2007

Com funciona un panyal??

Els panyals moderns poden retenir "quilos" d'orina i seguir semblant secs.
Com s'explica?
La solució està en el tipus de substàncies químiques, quasi totes sintètiques, presents en ell i en la forma en que es disposen aquestes substàncies al fabricar el panyal.

La capa interna està feta de polipropilè, un plàstic de tacte suau que es manté sec. La part central està feta d'un polvo "superabsorbent" (poliacrilat de sodi) combinat amb celulosa "peluda", i a més a més d'una capa de fibra que evita que el fluid es quedi només en un punt i l'obliga a distribuir-se per tota la superfície. La capa externa és de polipropilè, amb una banda elàstica en torn als muslos per imepdir l'escapament del fluid.

esquema.gif (25308 bytes)

El poliacrilat de sodi.


Els poliacrilats són polímers superabsorbents degut a la seva estructura. En el cas del poliacrilat de sodi, els grups carboxilats de sodi (-COONa) pengen de la cadena principal. Amb el contacte amb l'aigua es desprenen ions Na+ , deixant lliure els grups negatius (-COO-). Com que estan carregats negativament, es repelen entre si, per lo qual el polímer es "desenrotlla" i absorbeix aigua. El poliacrilat de sodi és un polímer de masa molecular molt elevada, per lo qual no es dissolt , sino que gelifica.


El poliacrilat de sodi
polim.gif (21559 bytes)
El poliacrilat de sodi pot absorbir aigua destil·lada fins a unes 800 vegades la seva pròpia massa. Si a més d'aigua destil·lada s'hi troben presents altres substàncies, com és el cas de l'orina, la capacitat d'absorbció es redueix molt. Els ions i les salts dissoltes poden reduir aquesta capacitat en un factor superior a 1o.

No hay comentarios: